Pressmeddelande -
Skapa köksön du alltid drömt om – tips från experten
Köksön är här för att stanna. Den är inte bara praktisk och flexibel, utan har kommit att bli hemmets mittpunkt. Det är här vi lagar mat, läser läxor och umgås. Så hur ska man tänka när det är dags att bli med köksö? Vedums köksinredare Lisbeth Fogel delar här med sig av sina bästa tips. Allt från hur man planerar in en köksö i det lilla köket – till ett smart kartongknep för den som drömmer om en egen ö men är osäker på om den ryms.
Idag inreds det moderna hemmet med fokus på trivsel och funktion, men också med en stor dos flexibilitet. Köket har kommit att bli lika mycket en plats för umgänge, läxläsning eller ett digitalt möte – som ett rum för matlagning och måltider.
Det svenska familjeföretaget Vedum Kök & Bad ser att intresset för köksöar fortsätter att öka. I många kök ersätter köksön den traditionella matplatsen, samtidigt som den öppnar upp för massor av förvaring och ger extra arbets- och avställningsyta. Likt ett vattenhål på savannen blir köksön hemmets naturliga mittpunkt. Och idag kan den dessutom skräddarsys för att passa i princip alla hem.
– Köksön har gått från att vara enkel i sin utformning till att bli unik för varje kök. Jag upplever att i stort sett alla kunder vi möter drömmer om en skräddarsydd köksö och det finns mycket större möjligheter idag jämfört med tidigare. Nu är det till exempel många som placerar spishällen med en integrerad fläkt eller takfläkt i sin köksö, för att bibehålla luftigheten i rummet och inte tappa funktion. Det är en väldigt klok lösning, säger Lisbeth Fogel, köksinredare på Vedum.
Lisbeth Fogel menar att det viktigaste att tänka på innan man skaffar en köksö är dess placering och utrymme. Det behöver finnas luft runt en köksö för att den ska nå sin fulla potential. Om det är ont om plats är en god idé att placera ena gaveln mot väggen, och för den som vill fräscha upp en befintlig köksö finns det flera smarta knep.
– Det är många som vill uppgradera sina befintliga köksöar vilket ofta är en både smart och snygg investering. Det kan till exempel vara en lådhurts som får utgå för att ge plats åt en vinkyl, eller en ny bänkskiva som ger möjlighet till fler sittplatser, säger Lisbeth Fogel.
För att göra det enkelt att skapa sin köksö har Vedum tagit fram ett inspirationsverktyg för köksöar på webben. Med hjälp av verktyget kan man testa lösningar utifrån några olika modeller och få inspiration till sin egen köksö. Dessutom erbjuds ett antal speciellt utvalda, färdiga lösningar.
Skapa en personlig köksö – fem tips från Vedum
-
Förberedelser är A och O
Innan det är dags att bli med köksö är det viktigt att tänka igenom alla detaljer. Mät utrymmet där du vill placera köksön, till exempel med kartonger. Det ger en känsla av hur stor yta du kan nyttja och hur luftigt det känns runt om. Fundera också på arbetsflödet i köket. Var vill du ställa av den varma plåten? I vilken del av köket passar det att barnen gör sina läxor? Vad behöver du snabbt komma åt, och vad kan gömmas undan?
-
Köksö i ett litet kök
Det går ofta bra att få in en smart och vacker köksö även i det lilla köket, om du tänker till smart. En köksö behöver till exempel inte stå mitt i rummet. Men det är viktigt att tänka på tillgänglighetsmåttet. Du bör ha öppna ytor att röra dig på kring ön. Rekommendationen är cirka 1100 – 1200 millimeter. Bygger du en helt ny köksö eller gör en renovering med slutbesiktning är till och med tillgänglighetsmåttet ett krav.
-
Uppgradera en befintlig köksö
Har du en gammal köksö kan du enkelt ge den nytt liv genom relativt små medel. Byt bänkskiva, skapa möjlighet till sittplatser eller bygg på köksön genom att placera skåp på baksidan. Vi på Vedum är proffs på att ge skräddarsydda råd och kan hjälpa dig att ge din köksö nytt liv. Dessutom älskar vi återbruk!
-
Årets hetaste trender
I år är det många som efterfrågar en inbyggd vinkyl i sin köksö. Också hällen med integrerad fläkt står på mångas önskelista. Nytt för i år är rundade hörn på köksön, en nyhet som har kommit att bli kundernas favorit. De rundade hörnen ger ett mjukt, dynamiskt och modernt intryck, dessutom skyddar det små huvuden från 90-gradershörn i precis rätt höjd.
-
Förvaring och detaljer
Att fylla din köksö med olika lådsystem, hyllor och skåp hjälper dig att skapa ordning och reda i köket. Köksön kan sluka massor av förvaring, utan att förlora vare sig funktion eller stil. Och genom att addera personliga detaljer, som knoppar och handtag, skapar du både karaktär och extra funktion. Tänk också på belysningen redan när du planerar din köksö. Du behöver ofta en kombination av bra arbetsbelysning och mysig stämningsbelysning.
Psst… Kom också ihåg att förankra köksön ordentligt så att det inte finns någon tipprisk, speciellt vid öar som inte är så djupa.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Vedum Kök & Bad inreder de skandinaviska hemmen med vacker, funktionell och långsiktig design. Det 100-åriga familjeföretaget utvecklar och tillverkar allt från kök och badrum, till tvättstuga och förvaring. Bolaget ägs av bröderna Magnus Efraimsson och Niklas Efraimsson och är Sveriges största familjeägda företag i sin bransch, med runt 470 anställda och med en årlig omsättning på cirka 770 miljoner kronor. Fabriken och huvudkontoret finns fortfarande kvar i det lilla västsvenska samhället Vedum, där allting började för 100 år sedan. Vedum har egna utställningar i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Linköping, Malmö och i Vedum, samt återförsäljare inom bad över hela landet.
Besök www.vedum.se för mer information.